onsdag 25. februar 2015

Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 3: Drenering og markduk

I Del 1 kunne du lese litt om hvordan dette området så ut før vi tok fatt på det lille hageprosjektet, og lese litt om de nye planene vi hadde for området. 
"Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 1: Planene", finner du HER
"Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 2: Hvordan støpe i hagen", finner du: HER.

Kort oppsummert så skulle dammen/vannspeilet bygges litt om, og området rundt dammen, fjellskråningen ovenfor inkludert den lille bekken (se bildene i Del 1), skal få jord og planter og bli til et frodig og fargerikt steinbed. 

Du skal i løpet av blogginnleggene i denne steinbed/hagedam-serien få se hvordan du støper kanter i hagen, hvordan du lager drenering under steinbed, hvordan lage steinbed og få noen tips til hardhøre planter (H7/H8) som egner seg i steinbed også i områder av landet hvor vinteren kan være tøff for plantene.

Sist fikk du se at vi støpte en ny liten vegg/kant i vannspeilet og deretter smurte den lille dammen/vannspeilet inn med gummimembran. Da denne var tørket kunne vi endelig begynne på jobben med steinbedet. 

Nederst i fjellskråningen her det nå skal bli steinbed var det en naturlig "kulp" i fjellet som tidligere var en del av vannspeilet/hagedammen om sommeren. Dette området skal nå beplantes. Vi måtte derfor bygge opp dette området, ettersom de aller fleste planter som trives på fjell/i stein/steinbedsplater ikke trives på fuktige steder. De vil gjerne ha tilgang til vann, men skal aldri "stå" i vann. Vi måtte derfor bygge opp dette området med stein og grus. Noen store steiner er lagt utover, mellom dem ligger det litt grus nederst, oppå der igjen ligger noen mellomstore steiner. Nedover den tidligere bekken har vi også lagt steiner, for at jorden skal dreneres og ikke bli til gjørmebad når det regner. Blir jord stående i regnvann blir jorden "sur"/"råtten", og ikke gunstig for plantene. Slik vi har gjort det her vil planteområdet nederst i skråningen aldri bli stående i vann uansett hvor mye det regner.

På bildet ovenfor der du at de store steinene er høyere enn småsteinlaget? Det er fordi jeg skal plante mellom dem, plantene trenger ikke mye jord, men litt må de få å begrave røttene sine i når vinterne kommer! ;)

Med slegge og meisel endret vi retningen på bekken litt nederst, slik at regnvann fra sprekken i fjellskråningen ovenfor heretter skal renne ned til blomsterbedet/ knekkhellebedet som allerede finnes ved siden av vannspeilet, i stedet for ned til det området som før var vannspeil/dam. Under dette bedet er det drenering fra før (dreneringsrør slik som rundt huset), -denne la vi da vi for snart tyve år siden bygde opp denne delen av hagen. Her på bildet har vi enda ikke dekket til "utløpet": Vi la etterpå en stor flat, men tykk, helleliggende stein her nederst (over overgangen fjell/bed), før vi brettet markduken/fiberduken over også den. Den vil verne utløpet, samtidig som den tåler det fint hvis noen tråkker på den. (En normalt tykk helle kan knekke ved belastning...) 

For at dreneringen skal fungere er det viktig at ikke grusen/steinene vi nå har lagt i skråningen/bekkutløp blandes med jord. Vi dekket derfor bekk og drenert område med fiberduk/markduk. Denne brukes for å skikke dreneringslag og jordlag. (Slike fiberduker selges bl.  a. på Plantasjen, Jula, hos byggevaresenter og gartnerier). Først duk på, dobbel/tredobbelt lag "bekkeleiet", her må vi være helt sikker på at ikke særlig jordmasser slipper inn når vi senere skal spre jorden utover, jord innunder her vil blokkere vannet fra å renne dit vi helst vil ha det! ;) 

Det ser rimelig kaotisk ut her, men alt dette vil jo bli skjult av et jordlag og dekket av frodige grønne og fargerike planter etterhvert. Etter litt finjustering av duken hit og dit kunne vi endelig begynne å legge på jord, og så det beste av alt: Plante!!! 8)) Vannspeilet er jo heller ikke ferdig enda her, det skal noe mer dekorativt nedi vannspeilet, -hva det er, og bilder av både planter og planting, kommer i del 4 og 5 av serien "Vi bygger steinbed med vannspeil/dam". 

Følg gjerne Glassveranda også på Instagram, og/eller Facebook, og ha en fortsatt fin uke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


Ingen kommentarer: